Tuneflue

Tunefluen er en knott. Det latinske navnet er simulium truncatum, men det finnes flere knottarter som kalles tuneflue.

Av Dr. Helge Bengtsson

Den ser ut som en liten svart flue og er 2-3 mm lang. Tunefluen er en blodsuger. Den biter i stedet for å stikke og etterlater seg en stor rød hevelse (1-2 cm med et sår i sentrum). Tunefluen er mest konsentrert i Sarpsborg kommune (Tune) og Våler kommune i Østfold (Åsgårdselva, Svinndal).

Eggene finnes i vann. Larvene og puppene finnes i rennende vann fra små bekker som renner sakte til litt større elver. Larveutviklingen tar 3-6 uker og puppetiden varer en uke eller mer. Overvintringen skjer som egg eller larver.

Voksne tunefluer kan aktivt fly 10-15 km, men i vindretningen kan de ofte komme lenger, så selv om hovedområdet for tunefluen er Tune og Våler kommune i Østfold, har også noen blitt bitt i andre kommuner.

Tunefluen biter ofte på solrike dager og biter aldri inne i hus. Etter bittet suger den blod i 1-25 minutter hvis den får lov. Tuneflueplagene er størst i 2-3 uker ved St.Hanstid.

Ved store reaksjoner på tuneflue med stor hevelse og smerte, kan det behandles med salve (lokalbedøvelsessalve, kortisonkrem), eller med tabletter (prednisolon).

my box