Spinaliom

Spinaliomet eller spinalcellecarcinomet (engelsk Squamous Cell Carcinoma) er en hudkreftform som utgår fra de horndannende cellene (keratinocyttene) i overhuden (epidermis).

Av Dr. Helge Bengtsson

Dette er en relativt sjelden kreftform i Norge. Ved Hudlegekontoret ser vi bare ca. 10 tilfeller pr. år.

Alder og lokalisasjon
Denne hudkreftformen opptrer i eldre år og oftest hos pasienter med sterkt solskadet hud. Pasienten har samtidig gjerne tørrhet, rynker og solare keratoser.

Spinaliomet sitter som regel på håndrygg, underarm, ansikt, nakke/hals.

Forandringer som være begynnelsen til et spinaliom
Foruten fra en solar keratose kan spinaliomet utvikle seg fra hudhorn, bowens sykdom, en sykdom som kalles lichen sclerosis et atroficus, og knuter på ytre øre. Slike sykdommer eller hudtilstander må således observeres for plutselig vekst.

Andre tilstander som disponerer for oppståelsen av et spinaliom er kronisk sårdannelse som ved lang tids stående leggsår, arr etter visse hudsykdommer eller arr etter forbrenninger .

Behandling
Små spinaliomer behandles med frysekirurgi, brenning med elektrisitet eller skjæres bort. Ved store spinaliomer blir pasienten sendt til strålebehandling ved Radiumhospitalet eller til plastikkirurgen.

Etter behandlingen anbefales det at du/pasienten går til kontroll hos egen lege 1-2 ganger i året i 5 år for å sjekke om kreften kommer tilbake.

Spinaliomet er som regel en ufarlig form for hudkreft men i meget sjeldne tilfeller kan det spre seg i lymfe- og blodåresystemet og gi dattersvulster (metastaser).

Ta vår test og se hva du vet om hudkreft.

my box