Rhinobronkitt

Rhinobronkitt er forandringer i nese og bronkier med hevelse, irritasjon og økt sekresjon, på samme måte som en ser det ved forkjølelse.

Av Dr. Helge Bengtsson

Ved en mer kronisk tilstand vil det være to forhold som har betydning for forandringene i slimhinnene:

  1. Allergi mot bestemte ting f.eks. hund, katt, husstøvsmidd, burot, bjørk, timotei (gress), m.m., og det er dette som vises ved testning på armen. Prikktesting kan utføres helt ned til spedbarnsalderen. Dvs. fra barnet er 2 uker gammelt.
  2. Overfølsomme slimhinner (hyperreaktive slimhinner) kan også gi rhinobronkitt på grunn av aktiv røyking samt irritasjon fra røyk, støv, sterke lukter, temperaturvekslinger, smertestillende medisiner m.m. Dette kan ikke vises ved testing, men erfares av den som har hyperreaktive slimhinner.

Det er ofte atopikere som har rhinobronkitt eller overfølsomme slimhinner, og endel av disse har også en følsom hud som gjør at de lettere får eksem som barn og håndeksem som voksen.

Ved allergisk rhinobronkitt mot midd, dyr og pollen må det tas hesyn til allergien i livsførselen, for å unngå det man reagerer på. Se egne pasientinstruksjoner om dette.

Behandlingen for rhinobronkitt er ofte nesespray (steroid nesespray, Otrivin, Livostin, Lomudal), antihistamintabletter, antileukotriener og andre tabletter for bronkitt (f.eks. Singulair). Det kan også bli aktuelt med allergivaksinasjon.

my box