Reumatiske sår

Mange reumatikere med reumatiske leddbesvær får på et tidspunkt sår på bena.

Av Dr. Helge Bengtsson

Sårene kan være lokalisert til leggen eller foten.

Leggen
Sårene på leggen er oftest blandingssår hvor sårene delvis skyldes reumatiske årsaker (immunologisk karbetennelse). I tillegg er blodsirkulasjonen i leggen dårlig fordi reumatikerne ofte er sittende, eventuelt sittende i rullestol, som gjør at musklene er mindre aktive og ikke pumper blodet tilbake fra benet så mye som normalt.

Behandlingen går derfor ut på å forbedre det dårlige tilbakeløpet fra benet gjennom bruk av kompresjonsstrømpe. I tillegg gis råd om å prøve å holde bena høyere enn hoften ved sittende og liggende stilling.

Samtidig gis bad og påsmøring av antimikrobielle væsker for å minske og å unngå infeksjon. Sinkpasta brukes ofte rundt såret for å unngå at væskingen ødelegger huden rundt såret.

For reumatiske sår er det ofte nødvendig å gi antireumatisk behandling (prednisolon, imurel og vanlige leddmedisiner).

Foten
For reumatiske sår på foten blir behandlingen den samme, nemlig å prøve å unngå at det kommer infeksjon. Her blir det i tillegg spesielt viktig å prøve å unngå trykk som ofte er en medvirkende faktor til sårene.

Leddene blir ofte deformerte og passer ikke til skoene og det oppstår lett trykk, selv med ortopediske sko. Det er derfor viktig med trykkavlasting med filt, skumgummi med mer. Nye ortopediske sko er ofte nødvendig.

my box