Økt behåring (Hirsutisme)

Det er stor variasjon i hårveksten hos kvinner (og menn). Kvinner med kraftig behåring og spesielt mørk behåring, opplever ofte dette som et stort kosmetisk problem, spesielt når behåringen er lokalisert til ansiktet.

Av Dr. Helge Bengtsson

Hvis den økte hårveksten ledsages av menstruasjonsforstyrrelser bør man gjøre hormonundersøkelser. Hvis menstruasjonene er normale er det sjelden at det er nødvendig med hormonundersøkelser.

Ved økt behåring spesielt i ansiktet og på halsen, og det oppleves som en stor psykisk belastning, kan det bli aktuelt å fjerne hårene med epilasjon hos kosmetolog. Dette er den mest effektive metoden for permanent hårfjerning. Hårene kan komme igjen, behandling må da gjentas.

Rødme og irritasjon på huden kan forekomme i noen timer etter behandlingen og enkelte kan utvikle arr.

Hvis man har stor psykisk belastning på grunn av økt behåring i ansiktet kan trygdekontoret gi økonomisk støtte til hårfjerning hos kosmetolog.

Mange fjerner hår selv, eller hos kosmetolog. Det gjøres ved økt behåring, eller ved normal behåring, av kulturelle grunner. Ved hårfjerning på ben eller i bikinikanten blir det ofte små betennelser. Disse må i noen tilfeller behandles.

my box