Meslinger (Morbilli)

Meslinger er en smittsom virusinfeksjon. Den er sjelden i Norge i dag på grunn av vaksinasjon.

Meslingevirus er et smittsomt virus og i befolkninger uten vaksinasjon vil epidemier med 2 – 4 års mellomrom gi alle barn meslinger. På øde steder kan barn unngå meslinger.

I Norge vaksinerer vi for meslinger ved 12 – 15 måneders alder med MMR vaksine og igjen ved 12 – 13 års alder (6. klasse). Meslinger skyldes viruset Morbilli.

Sykdommen har forskjellige stadier
Første stadie: Rennende nese og øyne. Feber og kraftig feberfølelse. Barnet er allment påvirket. Det kommer ofte hvite flekker på rød basis på munnslimhinnen på innsiden av kinnene. De kalles kopliske flekker og er 1 – 2 millimeter store.

Annet stadie: Tredje til femte dagen begynner meslingeutslettet med 2 – 4 millimeter store lyserøde utslett. Det starter bak ørene og i pannen. Deretter i ansikt, på kroppen, armer og ben. Meslingeutslettet varer en uke. Samtidig har pasienten igjen feber og føler seg dårlig.

Meslinger finnes sjelden i Norge etter at vi begynte å vaksinere. Noen får en mild form for meslinger (5 – 10%). Den syke trenger ro og mange ganger febernedsettende medisin, for eksempel Paracetamol. Det er som ved annen febersykdom viktig at barnet drikker.

Meslinger kalles historisk for den andre barnesykdom.

my box