Matvareallergi og matvareintoleranse

Vanlige spørsmål om matvareallergi og matvareintoleranse.

Av Dr. Helge Bengtsson

Spørsmål:
Hva er matvareallergi?

Svar:
En matvareallergi er en reaksjon i kroppens immunforsvar. Det skjer når kroppen feilaktig tror at noe i maten – vanligvis et protein – er farlig og danner antistoffer for å bekjempe det. Allergisymptomer kommer når antistoffene bekjemper den ”invaderende” maten. De vanligste matvareallergiene hos voksne er skalldyr, peanøtter og fisk. De vanligste matvareallergiene hos barn er egg, melk, soyaprodukter, peanøtter og skalldyr.

Spørsmål:
Hva er matvareintoleranse?

Svar:
Matvareintoleranse er en reaksjon fra fordøyelsessystemet mer enn en reaksjon fra immunforsvaret. Det forekommer når noe i mat irriterer en persons fordøyelsessystem eller når en person ikke er i stand til å fordøye, eller bryte ned mat på riktig måte. Intoleranse mot laktose, som finnes melk og andre melkeprodukter, er den vanligste formen for matvareintoleranse. Tarmen har for lite av de enzymer (laktase) som bryter ned laktose.

Spørsmål:
Hva er symptomene på matvareallergi?

Svar:
Symptomene på en matvareallergi spenner fra milde til alvorlige, og mengde mat som skal til for å utløse en reaksjon varierer fra person til person. Symptomer på matvareallergi inkluderer:

 • Eksem eller elveblest
 • Kløende hud
 • Kvalme
 • Magesmerter
 • Diarè
 • Kortpusthet
 • Brystsmerter
 • Hevelse av luftveiene til lungene
 • Anafylakse

Spørsmål:
Hva er symptomene på matvareintoleranse?

Svar:
Symptomtomene på matvareintoleranse inkluderer:

Kvalme

 • Magesmerter
 • Gass, kramper, oppblåst mage
 • Oppkast
 • Halsbrann
 • Diarè
 • Hodepine
 • Irritasjon eller nervøsitet

Spørsmål:
Hvor vanlige er matvareallergi og matvareintoleranse?

Svar:
Matvareallergi finnes hos omtrent 1% av de voksne og 7% hos barn, selv om noen barn vokser fra seg allergien. Matvareintoleranse er mye mer vanlig. Faktisk har nesten alle ved et eller annet tidspunkt hatt en ubehagelig reaksjon på noe de har spist. Noen mennesker har spesifikk matvareintoleranse. Laktoseintoleranse, den mest vanlige matvareintoleransen, finnes hos 5 - 10% av alle nordmenn. Det er høyere prosenter hos innvandrere fra landene rundt middelhavet i Østen og i latinamerika.

Spørsmål:
Hva forårsaker matvareallergi og matvareintoleranse?

Svar:
Matvareallergi skyldes overfølsomhet for kjemiske bestandsdeler (proteiner) i mat. Matvareallergi utvikler seg etter at man har blitt utsatt for et matprotein som din kropp tror er skadelig. Første gang du spiser maten som inneholder proteinet reagerer ditt immunforsvar med å danne spesifikke sykdomsbekjempende antistoffer (immunoglobulin E eller IgE). Når du spiser maten igjen utløses en spredning av IgE antistoff og andre kjemikalier, inkludert histamin, i et forsøk på fjerne protein ”invasjonen” fra din kropp. Histamin er et kraftfullt kjemikalie som kan påvirke åndedrettssystemet, mage - tarmsystemet, huden eller blodomløpet.

Som et resultat av denne reaksjonen oppstår allergisymptomer. Allergisymptomene avhenger av hvor i kroppen histaminet blir frigjort. Hvis det blir frigjort i ørene, nesen og halsen, kan det føre til kløende nese og munn, eller problem med å puste eller svelge. Hvis histaminet blir frigjort i huden kan det føre til elveblest eller utslett. Hvis histaminet blir frigjort i mage – tarmsystemet vil man sannsynligvis oppleve magesmerter, kramper eller diarè. Mange mennesker opplever en kombinasjon av symptomer etter hvert som maten blir spist og fordøyet.

Matvareallergi forekommer ofte hos flere i familien, hvilket kan antyde at det er en arvelig sykdom.

Det er mange faktorer som kan medvirke til matvareintoleranse. I noen tilfeller, som ved laktoseintoleranse, mangler personen enzymet som er nødvendig for å fordøye visse karbohydrater i maten. Det er også vanlig med intoleranse mot kjemikaliske ingredienser som er tilsatt mat for å gi farge, øke smak, og proteiner mot bakterievekst.

Stoffer kalt sulfitter, som kan forekomme naturlig i for eksempel rødvin, eller tilsatt for å hindre muggvekst, er også en kilde til intoleranse for noen mennesker. Salicylater er en gruppe plantekjemikalier som finnes naturlig i mange typer frukt, grønnsaker, nøtter, kaffe, juice, øl og vin.

Spørsmål:
Hvordan kan man se forskjell på matvareallergi og matvareintoleranse?

Svar:
Matvareallergi kan bli utløst av selv små mengder mat og forekommer hver gang maten blir spist. Mennesker med matvareallergi blir generelt rådet til å unngå det man ikke tåler totalt. På den andre siden er matvareintoleranse ofte mengdeavhengig. Mennesker med matvareintoleranse får kanskje ikke symptomer med mindre de spiser en stor porsjon av maten eller spiser det de ikke tåler ofte. For eksempel, en person med laktoseintoleranse kan tåle å ha melk i kaffen, eller drikke et enkelt glass melk, men blir syk hvis han drikker flere glass melk. Matvareallergi og matvareintoleranse er også forskjellig fra matforgiftning, som vanligvis er et resultat av ødelagt eller bedervet mat. Din lege kan hjelpe deg å finne ut om du har enn allergi eller om det er intoleranse, og hjelpe deg med å lage en plan for å kontrollere dine symptomer.

Spørsmål:
Hvordan blir matvareintoleranse diagnostisert?

Svar:
De fleste matvareintoleranser blir funnet ved prøving og feiling for å klarlegge hvilke matvarer som forårsaker symptomer. Det kan bli aktuelt å lage en matdagbok for å holde oversikt over hva du spiser og når du får symptomer, og så se etter fellesfaktorer. En annen måte å finne problemmat er å gå på en eliminasjonsdiett. Dette betyr at du fullstendig fjerner all mistenkelig mat fra ditt kosthold til du er symptomfri. Deretter gjeninnfører du matvarene en om gangen. Dette kan hjelpe deg å finne ut hvilke matvarer som gir symptomer. Rådfør med din lege før du begynner på en eliminasjonsdiett slik at du er sikke på at din diett gir deg nødvendige næringsstoffer.

Spørsmål:
Hvordan blir matvareintoleranse behandlet?

Svar:
Behandlingen er basert på å unngå eller minske inntaket av mat dom gir problem, og behandle symptomene når de oppstår.

Spørsmål:
Kan matvareintoleranse unngås?

Svar:
Ved å følge en del enkle regler kan du unngå symptomene som er knyttet til matvareintoleranse.

Lær deg hvilke matvarer i hvilken mengde som gir deg symptomer, og begrens inntaket til det du tåler.

 • Når du spiser ute, spør kelneren hvordan maten blir tilberedt. Noen matretter kan inneholde ting du ikke tåler uten at det fremgår a menyen.
 • Lær deg å lese innholdsdeklarasjonen på matvarer og sjekk om de innholder ting du ikke tåler.
my box