Kløe (Pruritus)

Kløe i huden kan ha flere forskjellige årsaker. Blant annet tørr hud, allergier og sykdommer i kroppen.

Av Dr. Helge Bengtsson

Forandringer i huden
Dette kan skje ved uttørring av huden ved for mye bading eller stort bruk av såper. Tørr hud oppstår også i kaldt vintervær på grunn av minsket luftfuktighet. Visse mennesker er født med tørr hud (atopikere) og er disponert for å ha kløe. En del eldre mennesker får med alderen en tørrere hud som klør. Ved alle ovennevnte tilfeller vil det være klokt å smøre seg flere ganger daglig med fuktighetskremer/salver som kan kjøpes uten resept. Lotion vil som regel ikke ha noen virkning da de inneholder mye vann. Det er ofte klokt å ha visse gode vaner f.eks. å alltid smøre seg etter bad/dusj og ved kveldstid. Sollys minsker som regel kløen hvis man husker å smøre seg med fuktighetskremer samtidig ellers vil solen kunne tørre ut huden og dermed øke kløen.

Sykdommer i kroppen
Kløe i huden kan også skyldes sykdommer i kroppen og det er derfor nødvendig å ta blodprøver ved oppstått kløe for å utelukke f.eks. sukkersyke, sykdom i skjoldbruskkjertelen, leversykdom, nyresykdom, blodsykdom og andre sykdommer i kroppen. Medisiner kan også gi kløereaksjoner.

Allergi
Det kan finnes allergiske årsaker til kløen f.eks. allergi mot hund og katt. Det kan også være allergi mot parfymer, metaller, gummi m.m. Derfor gjøres ofte allergitestning ved undersøkelse for kløe.

Syrer
Mange syrer gir økt kløe hos de fleste mennesker. Spesielt asetylsalicylsyre i smertestillende medisiner, benzosyrer i tyttebær og sitronsyre i citrusfrukter.

Medisiner
Visse medisiner øker nesten alltid kløen: Paracet, Albyl, Ibux, Brufen, Napren, Naproxen, Orudis, Confortid, Diklofenak med flere antiinflammatoriske og antirevmatiske medisiner. Mange kolestorolsenkende, og hjerte- og blodtryksmedisiner kan gi kløe. Ofte må man bytte ut disse med andre medisiner som har samme virkning, for å se om kløen blir mindre.

I en del tilfeller finner man ikke årsaken til kløen selv etter omfattende undersøkelser. Dette kan være besværlig for mange pasienter og det kan da være nødvendig å supplere fuktighetskremene med periodevise tablettbehandlinger, og i enkelte tilfeller av sterk kløe som oppleves som et handikap, kan det være nødvendig å gi periodevis lysbehandling.

Kløe kalles klåda på svensk.

my box