Hyperpigmentering

Det kan i blant oppstå diffus mørkfarging på deler av huden. Hyperpigmentering forekommer spesielt i ansiktet men også på halsen. Ofte er avgrensingen mot normalhud uskarp.

Av Dr. Helge Bengtsson

Fenomenet oppstår ofte i forbindelse med graviditet eller i de nærmeste månedene etter graviditeten Mørkfargingene kan også oppstå i forbindelse med bruk av P-piller eller ved avslutningen av P-pille bruk.

Hormonsykdommer og sykdommer i binyrer, nyrer og lever samt blodsykdommer kan gi lignende diffuse mørkfarginger i huden, så derfor må man undersøkes med blodprøver hos sin lege for å utelukke disse årsaker.

Tilstanden har forskjellige navn: chloasma, melasma og melanoderma.

Ofte vil det samtidig med mørkfarginger i ansiktshuden finnes mørkfarging av brystvorter og eventuelt genitalier (kjønnsorganer).

Behandling
Det finnes ingen kurativ behandling, men for å minske kontrasten mellom de mørke hudpartier og hud med vanlig farge kan man bruke solfaktorkremer i perioden mars til oktober.

Ved mindre flekker kan det bli aktuelt med cryobehandling med flytende nitrogen, men det kosmetiske resultat blir ikke alltid tilfredsstillende.

Aberelakrem og hydrokinonkrem kan minske brunfargen, men må brukes i måneder/år.

my box