Hvetemelallergi

Hvetemelallergi har betydning for voksne bakere, møllere og andre som reagerer på hvetemel med slimhinnesymptomer fra øye, nese og bronkier. Også spedbarn kan rammes av hvetemelallergi.

Av Dr. Helge Bengtsson

  1. I en del tilfeller kan det være nødvendig for bakere og møllere å skifte yrke på grunn av symptomer fra øyne, nese, bronkier og lunger. Rhinoconjunktivit og astmabronkit. De fleste voksne hvetemelsallergikere med luftveissymptomer kan spise hvetebrød uten symptomer. Behandling er med øyedråper, nesespray, inhalasjoner og tabletter.
  2. Hos noen spedbarn kan man også se hvetemelallergi. Det kan gi magesmerter og diare. Atopisk eksem kan i sjeldne tilfeller økes ved inntak av hvete. Det samme gjelder sannsynligvis slimhinneplager.Det er ofte kryssreaksjoner med rug og bygg. Havre tåles normalt. Ofte minskes spedbarnsallergi på hvetemel med alderen. Som regel er allergien bedre/borte ved 4-6 års alder. Det må brukes samme diet som ved glutenfri kost. Diet skal bare brukes ved tydelige symptomer som diare og mageproblemer ved hveteinntak.
my box