Hidradenitt

Hidradenitter er betennelse i kjertler på lår, i lysker, armhuler m.m. Det utvikler seg periodevis byller som er ømme og betente.

Av Dr. Helge Bengtsson

Hidradenit er en kronisk mangeårig sykdom i voksen alder. Mest hos kvinner, og mest i alderen 20 - 60 år. I de fleste tilfeller forsvinner hidradenitten etter 50-års alderen. 1/3 av de som har sykdommen har noen i familien med hidradenitt. Sykdommen smitter ikke.
Byllene behandles med antibiotika som langtidsbehandling. Hvis byllene blir store og akutte kan de eventuelt tømmes kirurgisk med kniv.

Hvis byllene kommer igjen og igjen på samme sted, kan de noen ganger behandles kirurgisk ved å fjerne kjertelen når den ikke er betent.

For å forebygge bylledannelse kan det være aktuelt å bruke antibiotikatabletter, for eksempel erytromycin (Ery-max og Abboticin) eller tetracyklin ofte i kombinasjonmed metrodnidazol (Flagyl) og antibiotikakrem, for eksempel Dalacin lokalt eller Imidazolkrem i lange perioder. Ofte periodevis i flere år.

Det kan også være nyttig med spesielle bad (kaliumpermanganatbad/rødebad) og lysbehandlinger periodevis.

Østrogenholdige p-piller gjør hidradeitten bedre. Bruk av progestogenholdige p-piller gjør sykdommen verre.

En del som har hidradenitt har nytte av Roaccutantabletter i en 3 - 6 måneders periode. En del har nytte av Dapsontabletter som langtidsbehandling.

my box