Føflekker (Pigmentnevi)

Alle voksne mennesker har et stort antall hudtumores. Det store flertall av disse har ingen medisinsk betydning, men mange er av interesse å få diagnostisk avgrenset fordi de er så vanlige.

Av Dr. Helge Bengtsson

Mange voksne engster seg også for barnas pigmentflekker, særlig hvis man har hørt om føflekkskreft (malignt melanom) eller kanskje til og med har pårørende eller kjente som har fått påvist slik hudkreft. Legen vil ut fra samtalen med pasienten eller foreldrene samt hudtumors utseende gjøre seg opp en mening om det bør tas ut en prøve av pigmentflekken til mikroskopisk undersøkelse (hudbiopsi) eller at hele flekken fjernes, eller om det hele rolig kan sees an.

Ordet "nevus" (flertall "nevi") brukes for hudforandringer som finnes ved fødselen. Nevi manifesterer seg imidlertid ofte under oppveksten, og spesielt puberteten utgjør startalder for svært mange nevi.

Pigmentnevi utgjør den største gruppen og vi har i gjennomsnitt 100 - 200 fødselsmerker alle sammen, men det kan variere fra 20 - 30 stykker til 400 - 500. De fleste er svært små.

De er nesten alltid ufarget og er altså usynlige ved fødsel, men pigmenteres i barndom og ungdom og mister fargen spontant fra 30-50 års alder. Forsvinner de tidligere kan de etterlate en hvit ring, såkalt haloføflekk. En pigmentnevus større enn 15 mm hos en voksen person, har trolig vært synlig fra fødselen.

Noen av disse nevi ser annerledes ut og kan ligne føflekkskreft (malignt melanom), som dog praktisk talt aldri forekommer før puberteten. Slike "annerledes" utseende nevi hos barn og unge forekommer heldigvis sjelden.

Mistenkelige tegn
Følgende tegn bør foranledige fjerning av en nevus og mikroskopisk undersøkelse:

  • Uttalt og plutselig pigmentforandring (økning eller ujevnhet i pigmenteringen), altså forskjellig farge i føflekken
  • Plutselig økning i veksten. Den langsomme og normale økning av størrelse i barndom og pubertet er ufarlig
  • Blødning, skorpedannelse
  • Kløe, "føles annerledes"
  • Ujevn begrensning, ujevn eller uskarp rand

En annen grunn kan være rent forebyggende ved at større nevi på steder utsatt for stadig mekanisk irritasjon, f.eks. midje og skulder, antas i enkelte tilfelle å kunne utvikle seg til malignt melanom, men dette er usikkert. Også nevi i håndflater og på fotsåler antas i noen grad lettere kunne bli ondartede. De må derfor kontrolleres.

Velger man å fjerne en nevus, gjøres dette vanligvis med kniv og såret syes hvis det er større enn 1/2 cm. Etter sying må man være forsiktig i 5 uker slik at såret ikke skal sprekke. Hvis det skjer blir arrdannelsen større. Trådene vil bli fjernet etter 1-2 uker. Fjernede mistenkelige nevi blir sendt til mikroskopisk undersøkelse.

Føflekker kalles for modermærke på dansk, og födelsemärke på svensk.

my box