Dermatitis herpetiformis
Dermatitis herpetiformis er en sterkt kløende hudsykdom. Den er ofte lokalisert symmetrisk på kropp, armer og ben. Ofte er kløen så stor at man får forstyrret nattesøvnen og forstyrret konsentrasjonen om dagen.
Av Dr. Helge Bengtsson
Diagnosen stilles ved at en prøve (biospi) mikroskopieres ved et laboratorium. Det anvendes ofte salvebehandling med vanlige nøytrale salver/kremer uten medisin. I tillegg kan det brukes medisinske kløestillende kremer. Ofte blir tilstanden bedre ved lysbehandling.
Det kan brukes en tablettbehandling (Dapson) som minsker kløen og antall sår i huden. Tablettbehandlingen helbreder ikke sykdommen.
Dermatitis herpetiformis er ikke en sykdom som gjør at man blir ”dårlig”. Allmenntilstanden er som vanlig (hvis ikke coeliaki symtomene er store fra tarmen). Man kan arbeide, ha familie og drive med fritidssysler.
Sykdommen smitter ikke.
De fleste har fordel av glutenfri kost.
Informasjon nedenfor er hentet fra brosjyren Kostråd ved cøliaki/hveteallergi, utviklet av Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet i samarbeid med Norsk Cøliakiforening og Norges Astma- og allergiforbund.
Glutenfri kost
Følgende matvaregrupper er ”naturlig fri for gluten”:
- Rene kjøtt-,fiske-, egg- og meiereprodukter
- Grønnsaker, poteter og ris
- Frukt (frisk og tørket) og bær
- Olje, margarin og smør
- Belgfrukter som for eksempel soyabønner, linser, brune og hvite bønner
- Bokhvete, hirse, mais, maisenna, ris, soya, arrowrot, potetmel, polentagryn, sagogryn
- Linfrø, sesamfrø, solsikkefrø og valmuefrø
- Kokos, nøtter og mandler
- Kakaopulver
- Sukker, honning. Honning frarådes imidlertid til barn under ett år på grunn av risikoen for den svært farlige sykdommen spedbarnsbotulisme.
Gluten finnes blant annet i følgende matvarer:
- Mel, gryn, hele korn, kim eller kli av hvete, rug, havre, bygg, triticale og spelt/dinkel
- Vanlige brød, knekkebrød, flatbrød, kjeks, skonrokker, kaker og boller
- Müsli, frokost- og kornblandinger, semulegryn, puffet hvete og puffet havre
- Vanlig spagetti, makaroni og annen pasta
- De fleste jevnete sauser, stuinger og supper
- Maltholdige matvarer
Følgende matvarer inneholder ofte, men ikke alltid gluten:
- Supper, sauser, puddinger og fromasjer med mer tillaget fra pulver
- Blandete, utspedde produkter av innmat (eks. blodpudding)
- Griljert og panert mat
- Sprøstekt løk
- Soyasaus
- Fylt sjokolade, fylte drops, lakris, kjøpt mandelmasse, marsipan og kransekake
Følgende matvarer inneholder av og til gluten:
- Blandete, utspedde produkter av kjøtt og fisk (eks. pølser, kjøttkaker, fiskeboller)
- Sennep, ketchup. Vær spesielt oppmerksom når snacks og godteri tilbys på fat eller i ”løs vekt”.
- Visse typer dressinger, kokesjokolade og karameller og krokan kan inneholde gluten, men er som regel glutenfritt
Det er viktig å lese ingredienslisten på matvarer nøye. Fordi svært mange halvfabrikata og ferdigvarer inneholder hvete, må man ofte lage maten fra grunnen av – av rene, ublandede råvarer.
Valg av matvarer
Denne tabellen er ikke fullstendig, men kan være til god hjelp for eksempel på handleturen.
Velg |
Brød og andre bakervarer: Glutenfritt brød Glutenfrie knekkebrød, flatbrød og skonkokker, ris eller maiskjeks Glutenfrie kaker og boller Glutenfrie pølsebrød, hamburgerbrød og lomper |
Kornblanding: Glutenfri müsli, puffet ris, glutenfri corn flakes |
Grøt og gryn: Ris-, mais-, hirse- og bokhvetegrøt. Polentagryn og sagogryn |
Frø: Linfrø, sesamfrø, solsikkefrø, valmuefrø |
Andre kornvarer: Glutenfri spagetti, makaroni og pasta Ris, risnudler Fiberhusk, roefiber |
Pålegg: De fleste påleggstyper er glutenfrie og kan brukes; gulost, brunost, smøreost, fiskepålegg (makrell i tomat, sardiner, kaviar), rent kjøttpålegg (skinke, bankekjøtt, kalkunpålegg), syltetøy, frukt og grønnsaker Glutenfri leverpostei, for eksempel Gilde/Goman Go’ og mager leverpostei, Staburett lett-leverpostei |
Kjøtt: Alle typer kjøtt i ”ren” form Pølser og andre kjøttfarseprodukter uten hvete |
Fisk: Alle typer fisk i ”ren” form Hjemmelaget fiskegrateng uten panering, fiskefarseprodukter laget med potetmel |
Andre middagsretter: Glutenfri pizza, glutenfrie pannekaker, sauser og supper jevnet med maisenna, potetmel eller glutenfritt mel |
Frukt, bær, grønnsaker, poteter og belgfrukter: Alle sorter kan brukes |
Smør/margarin/olje: Alle sorter kan brukes |
Annet: Vanlig yoghurt uten müsli Iskrem uten kjeks eller med glutenfri kjeks Ren sjokolade og annen sjokolade uten kjeks Kokesjokolade uten hvete, for eksempel Freia Dronningsjokolade Lakris uten hvete, for eksempel Nidar lakrisbåter Karamell uten hvete Konfekt med gelè-, skum- eller annet fyll uten gluten Ekte mandelmasse, ekte marsipan Snacks uten hvete, for eksempel Maarud potetgull paprika Soyasaus uten hvete, for eksempel La Choy Soy Sauce |
Drikke: Melk, juice, saft, mineralvann, kaffe og te, vin og brennevin |