Hudlegekontoret - Kjønnsvorter hos gutter
Til startsiden
HUDLEGEKONTORET
Helge Bengtsson og Pelle Holm
Spesialist i HUDSYKDOMMER
Postboks 77, 1501 Moss
Besøksadr.: Skolegt. 7A, 1532 Moss
Tel.: 69 24 65 00 Faks: 69 24 65 01
www.hudlegekontoret.no

Kjønnsvorter hos gutter (Condylomer)

Kondylomer er vorteaktige dannelser som kan forekomme på kjønnsorganene eller ved endetarmsåpningen. Normalt er disse seksuelt overført.

Av Dr. Helge Bengtsson

Condylomene skyldes et vortevirus som er i familie med vorteviruset som er årsak til hånd og fotvorter.

Oftest oppdages condylomene ved at man ser dem. De kan også klø og det kan svi ved samleie. Ikke alle som blir smittet med viruset utvikler condylomer.

Condylomer er en av de vanligste seksuelt overførte virussykdommene i Norge. Den forekommer oftest i begynnelsen av 20-årene, men man kan bli smittet når som helst i livet. De siste 10 - 20 årene har det vært en stor stigning i antallet pasienter som søker lege på grunn av condylomer.

Tiden fra man blir smittet og til vortene kommer er som regel to til tre måneder, men kan variere fra en måned opp til ett år. Enkelte ganger lenger tid.

Condylomer har ofte en blomkålsaktig overflate. De kan være fra knappenålshode store til dobbelt valnøttstørrelse. Vortene sitter ytterst i urinrøret, på penishodet eller på selve skaftet. Condylomer ved endetarmsåpningen kan forekomme.

Condylomer går bort av seg selv uten behandling. Condylomene kan også fjernes (de fleste) med frysebehandling eller brenning.

Ofte vil vortene bli brent bort og det vil danne seg en sårskorpe som faller bort etter et par uker. Området kan være ømt i 1 - 2 uker etter behandling.

Hva skjer etter frysing av kjønnsvorter?

  1. Et par timer etter fryseoperasjonen kan det danne seg en blære ved hver vorte. Det kan også bli sår. Dette er normalt.
  2. Sårene behandles bare som alminnelige sår, dvs. at kompresser legges på sårene og byttes 2 - 3 ganger daglig de første dagene.
  3. Når det begynner å dannes skorpe, ha såret uten bandasje så mye som mulig.
  4. Såret gror normalt på ca. 2 - 3 uker.

Man kan også pensle vortene med Canthacur eller Aldara. Aldara brukes hjemme annenhver dag (dyrt).

Nå når de fleste skolejenter (11-12 år) blir vaksinert mot condylomvirus kan vi regne med en minskning av condylomer i fremtiden.

Ta vår test og se hva du vet om kjønnsvorter.


- Ovenstående tekst er en generell pasientinstruksjon -

Adresse på Internett: http://hudlegekontoret.no/kategorier/sykdommer/kjoennsvorter_hos_gutter

For å skrive ut siden kan du trykke Ctrl + P eller velge Fil og Skriv ut.

Tilbake til vanlig sidevisning