Hudlegekontoret - Kortisonkrem
Til startsiden
HUDLEGEKONTORET
Helge Bengtsson og Pelle Holm
Spesialist i HUDSYKDOMMER
Postboks 77, 1501 Moss
Besøksadr.: Skolegt. 7A, 1532 Moss
Tel.: 69 24 65 00 Faks: 69 24 65 01
www.hudlegekontoret.no

Kortisonkrem (Steroidkrem)

Kortisonkremer er et av de beste hjelpemidlene vi har i behandlingen av eksem og psorisis. Som med all medisin er det viktig at den brukes riktig.

Av Dr. Helge Bengtsson

Steroidkremer (kortisonkremer) har mange navn. Noen navn på svake steroidkremer er Hydrocortison (som kan kjøpes uten resept), Locoid og Apolar. Noen navn på sterke steroidkremer er Ibaril, Betnovat, Diprosalic, Synalar, Elocon og Flutivate.

Svake kortisonkremer brukes først og fremst ved eksemer hos barn og ved svake eksem hos voksne. Svake steroidkremer har ingen virkning på psoriasis hos voksne med normal tykk hud.

Sterke steroidkremer brukes på kraftig eksem og psoriasis hos voksne.

Det er viktig å smøre salvene/kremene på selve eksemet og unngå å smøre det på normal hud, dvs. ikke smøre kremen på med håndflaten, men bruk heller fingerspissene (eventuelt hanske).

Steroid salver/kremer bør bare tas etter avtale med lege (unntatt Hydrocortison) og bør derfor ikke gis til søster, bror, kusine, m.m.

Kortison salver/kremer (steroidkremer) som brukes i ansiktet over lengre tid (dvs. mer enn noen dager) gir anledning litt etter litt til at det oppstår rødme og kløe i huden, og senere kan det bli kviselignende sår. I noen tilfeller kommer det store bivirkninger etter noen måneder, i andre tilfeller etter noen års bruk av steroidkrem. Det er derfor viktig å ikke bruke kremene i ansiktet uten en klar avtale med legen. Vær nøye med å vaske hendene etter påsmøring, rester av steroidene kan overføres til ansiktet.


- Ovenstående tekst er en generell pasientinstruksjon -

Adresse på Internett: http://hudlegekontoret.no/kategorier/medisiner/kortisonkrem

For å skrive ut siden kan du trykke Ctrl + P eller velge Fil og Skriv ut.

Tilbake til vanlig sidevisning