Vorterfjerning

Vanlige virusvorter fjernes som regel med nedskraping og frysebehandling. Alternativt kan man behandle med bleomycin eller UVA-lys sammen med psoralen.

Av Dr. Helge Bengtsson

I Hudlegekontorets opptaksområde på rundt 100.000 personer regner vi med at ca 1000 har håndvorter. Vel 400 har fotvorter.

Vorter oppstår hyppigst i 10 til 18 års alderen. Det er sjelden å oppdage vorter før fylte 3 år og etter fylte 50 år. Vorter kommer av et virus og ca 75% forsvinner av seg selv uten behandling i løpet av 2-3 år. Disse trenger man derfor ikke å behandle. Fotvorter kan være så ømme at de må fjernes, men ellers er vorter et kosmetisk problem.

Antall behandlinger før vortene er forsvunnet vil variere. I gjennomsnitt er det behov for 3-4 behandlinger hos hver enkelt pasient. Vi benytter ikke lokalbedøvelse (sprøytestikk), og fordelen med dette er størst ved fotvorter hvor selve stikket volder større smerte enn frysingen.

På Hudlegekontoret utfører vi ca. 155 vortebehandlinger i måneden.

Først skrapes den døde harde huden over vorten bort med en skalpell. Dette gjør vi av flere grunner. Når den harde huden fjernes vil frysingen bli mer effektiv. Det er også en fordel om viruset kommer i kontakt med blodet fordi da vil det lettere dannes motstoffer mot vorteviruset.

Vi fryser med flytende nitrogen som holder minus 196 grader. Fotvorter fryser vi to ganger etter hverandre. Frysingen kan gjøre vondt. Derfor fryser vi ofte ikke barn.

Vi pensler på Podophyllin. Det er et kjemisk stoff som gjør det lettere for kroppen å danne motstoffer mot vorteviruset.

Til slutt setter vi på et beskyttende plaster. Plasteret skal sitte på i minst 3 dager og vil øke effekten av behandlingen. Noen får blemmer etter frysebehandlingen. Det er en helt naturlig reaksjon og det beste er å la blemmene være i fred. Hvis de sprenger veldig kan man stikke hull på dem med en kokt nål.

Hvis vortene ikke forsvinner gjentas behandlingen etter ca 3-6 uker.

Slik ser termosen ut som vi bruker når vi utfører frysebehandling. Vi bruker termoser fra Cortex og Brymill.

Alternative behandlingsmåter

Et alternativ til frysebehandling med cryo er å behandle vortene med psoralen og ultraviolett lys. Først skraper vi bort den døde huden over vortene på samme måte som ved frysebehandling. Deretter pensler vi på et psoralenpreparat (Tripsor) på vortene. Det gjør huden mer solømfintlig.

En annen alternativ behandlingsmåte er å skyte inn Bleomycin med trykkluft. Vorten skrapes først ned som ved frysebehandlingen. Deretter skytes Bleomycinen inn. Det stimulerer immunforsvaret til å danne motstoffer mot vorteviruset. Behandlingen brukes først og fremst hvis vortene ikke forsvinner ved frysebehandling.

Det kan ofte være nødvendig med flere behandlinger med ca 3-6 ukers mellomrom.

my box